Landsbond

De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België

24 - 31 januari: Week van het Konijn

Van 24 tot 31 januari organiseren VLAM, de retailers, zelfstandige slagers en slachthuizen voor de 4e keer de Week van het Konijn. Ze zetten Belgisch konijnenvlees in de kijker en tonen aan dat parkkonijn veelzijdig en eigentijds is maar ook prima past in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon.

“Variatie is een belangrijke pijler binnen een gezonde voeding. Een stukje konijnenvlees ter afwisseling van ander vlees, vis, ei of peulvruchten is dan ook een goed idee,” zo vertelt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. “Met konijn kan je ook nog eens op talloze manieren variëren. Op z’n Vlaams met pruimen, in springrolls, wraps, quesadilla’s en tajines of gewoon met een rijkelijke portie groenten van het seizoen. Konijn is een echte allround lekkernij. Daar willen we tijdens de Week van het Konijn de aandacht op vestigen.”

 

Influencercampagne

Uit consumentencijfers van VLAM blijkt dat 19% van de Belgische gezinnen konijnenvlees kocht in 2022, goed voor 0,19 kg per capita. Konijn is voornamelijk in trek bij 65-plussers, waar één op de drie aan de slag gaat met dit typisch Vlaamse product. Bij de jongere leeftijdsgroepen en gezinnen met kinderen is konijn minder populair. Om hen de nodige inspiratie te geven, delen influencers tijdens de Week van het Konijn eigentijdse en makkelijke recepten met konijn. Ze informeren hun volgers ook over konijn van bij ons en geven tips om bij de aankoop parkkonijn te herkennen.

IJzersterke troeven

Konijnenvlees op je bord biedt veel voordelen. We zetten de troeven van konijn van bij ons op een rijtje.

1. Licht verteerbaar maar rijk aan voedingsstoffen

Konijn past perfect in de zoektocht van consumenten naar gezondere gerechten. Wist je dat konijn gemiddeld ongeveer 8 g vet per 100 g bevat. Een bout doet het nog beter met gemiddeld 4 g vet per 100 g. Een stukje konijnenvlees bevat weinig vet maar wel veel waardevolle voedingsstoffen (eiwitten, vitaminen B6 en B12, selenium en zink) in een goed opneembare vorm.

2. Lokaal

Het konijnenvlees in onze winkels is veelal afkomstig van konijnen uit diervriendelijke parksystemen. België is een voorbeeld voor andere lidstaten op gebied van dierenwelzijn. In ons land worden konijnen gehouden in een systeem van parkhuisvesting, waarbij de konijnen veel ruimte hebben en ze beschikken over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal om hun welzijn te bevorderen.

3. Duurzaam

Konijnenvlees is een duurzame vleessoort. De voeding van konijnen bestaat uitsluitend uit “afvalproducten” zoals zemelen, zonnepit- of koolzaadschroot of plantaardig vezelrijk ruwvoeder (luzerne, grasmeel en hooi of stro). Al deze grondstoffen zijn lokaal beschikbaar en zeer goed passend in een kringlooplandbouw.

4. Grenzeloos veelzijdig

Konijn kan je doorgaans kopen in zijn geheel of versneden in panklare porties: bouten, rug, schouders, filets, medaillons. Snel, makkelijk en naar ieders maat en wens.

Op zoek naar inspiratie? Op www.konijn.be vind je kooktips, recepten en kookvideo’s met konijn.

Contactpersoon:

Liliane Driesen
Persvoorlichter en woordvoerder
Tel 0479 98 99 45
liliane.driesen@vlam.be

Karen Zelderloo
Persvoorlichter
Tel 0495 62 49 89
karen.zelderloo@vlam.be

Over VLAM:
VLAM voert promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. VLAM is een privaatrechtelijke organisatie en werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven. De promotiecampagnes van VLAM worden grotendeels per product of per productgroep opgezet; ze worden gefinancierd door de betrokken deelsector. Naast de specifieke werking per productgroep voert VLAM ook overkoepelende promotie voor de producten van bij ons. Alle communicatie naar de consument gebeurt onder het logo ‘Lekker van bij ons’.

Een voorsmaakje..... Wrap met konijn, amandelpesto, gegrilde aubergine en paprika